ENI fond: od 500.000 do 3.000.000 evra za domaće startape

18.05.2015

Jan Kobler, ENI fond: ‘Ulagaćemo od 500K do 3M evra u domaće startape’

Dana 16. maja 2015. godine prezentovan je novi fond koji uskoro kreće sa radom, a koji će u narednih pet godina investirati 40 miliona evra u startape širom Srbije i regiona. Prve investicije trebale bi da krenu već ovog leta, iako prema izvorima bliskim Netokraciji saznajemo da se sam fond i dalje zatvara.

U subotu 16. maja je u Beogradu pretpremijerno predstavljen novi regionalni fond – ENIF (Enterprise Innovation Fund), čiji predstavnici dolaze iz poznatog slovenačkog RSG Capital-a poznatog po investiranju u Celtru, te hrvatski Shoutem i Degordian (ex iSTUDIO). Novi fond na područje Balkana stiže sa čak 40 miliona evra koji će biti iskorišćeni za investiranje u tehnološke kompanije u periodu od pet godina.

Sredstva za novi fond obezbeđena su mahom iz Evropskog investicionog fonda, ali i velikog broja privatnih investitora i finansijskih institucija među kojima je i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Novi fond za regionalne startape

Partner ovog fonda, Jan Kobler, izjavio je pred beogradskom publikom da će fond investirati od 500.000 do 3 miliona evra po kompaniji, ali da će fond poslužiti i za određeni broj manjih, seed investicija do 100.000 evra po kompaniji. Kobler je dodao da će ENIF ulagati u startape na području Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije, te da bi prve investicije mogli da vidimo već ovog leta.

Ipak, prema izvorima bliskim materiji, saznajemo da fond još uvek nije zatvoren, te da je čitav proces u finalnoj fazi, ali i da ćemo na zvaničnu objavu morati da pričekamo još malo.

Prve informacije o ENI fondu predstavljene su na Startitovom događaju “Znam da možemo” koji se danas održao u Domu omladine, a posetioci su se mogli upoznati sa mnogobrojnim novinama koje ova organizacija planira u budućem periodu, između ostalog i Startit Centrom – prostorom od 1000m2 u centru Beograda koji se služiti kao mesto znanja, inovacija i inspiracije, namenjeno domaćoj IT zajednici.

Članice
IKT Klastera

Quantox Technology
4it d.o.o.
lobo-dms
singleton-solutions
Pogledajte sve članice