Mreže i partnerstva

MREŽE

Sa ciljem da pruži što bolju uslugu svojim članicama, IKT klaster Centralne Srbije posebnu pažnju posvećuje umrežavanju i internacionalizaciji, kao i stvaranju dugoročnih partnerstava. Kroz aktivan rad u okviru domaćih i međunarodnih asocijacija i mreža, Klaster povećava vidljivost svojih članica, omogućava bolji pristup informacijama i olakšava traženje partnera.

Balkan, Black Sea and Baltic ICT Clusters Network - 3B ICT

Mreža IKT klastera Balkana, Crnog mora i Baltika (Balkan, Black Sea and Baltic ICT Clusters Network - 3B ICT) je bottom-up inicijativa koja je okupila najvažnije klastere iz IKT sektora u ovom makroregionu. Trenutno, Mreža broji 16 članica iz 9 zemalja Balkana, Crnomorskog regiona i Baltika. Cilj ove mreže je jačanje saradnje među IKT klasterima i podizanje konkurentnosti regionalnog IKT sektora na globalnom tržištu.

IKT klaster Centralne Srbije je jedna od članica Mreže IKT klastera Balkana, Crnog mora i Baltika, i učestvuje u njenim aktivnostima i projektima.

Više informacija o mreži:

https://3b-ict.net/

Digital SME Aliance

Značaj regionalnog umrežavanja i rad Balkansko Crnomorske IKT Mreza prepoznale su i organizacije u okviru Evropske unije, među kojima i European Digital SME Alliance, najveća mreža IKT MSP u Evropi. Početkom marta, ova alijansa koja predstavlja 20.000 IKT kompanija je primila u članstvo našu mrežu, prema njihovim rečima najveću grupu IKT klastera Balkansko Crnomorskog regiona.

Člansvo u ovoj alijansi omogućiće veću vidljivost na evropskom nivou za sve organizacije u našoj mreži. Pored toga alijansa je aktivno uključena u procese lobiranja i formulisanje regulative u okviru Evropske unije, kada se radi o malim i srednjim preduzećima iz IKT oblasti. Članovima alijansa omogućava i pristup projektima finansiranim iz EU fondova i angažovana je na pozicioniranju članica kao ključnog faktora za modernizaciju, harmonizaciju i inovaciju svih IKT preduzeća u Evropi.

Više informacija o mreži na: www.digitalsme.eu

ASKA

ASKA je poslovno udruženje neprofitnog karaktera koja okuplja klastere sa teritorije Republike Srbije kako bi se uspostavila sinergija i zajednička saradnja u cilju jačanja konkurentnosti različitih privrednih sektora i privrede Srbije u celini. ASKA je formirana početkom 2015. godine na inicijativu sedam klastera sa teritorije Srbije.

Osnivači udruženja su:

 • Vojvođanski IKT klaster iz Novog Sada;
 • IKT Mreža iz Beograda;
 • Automobilski klaster srbije iz Beograda;
 • Poslovno udruženje IKT klaster centralne Srbije iz Kragujevca;
 • Klaster modne i odevne industrije Srbije iz Beograda;
 • Klaster Ni-KAT iz Niša;
 • Vojvodina metal klaster iz Temerina

IKT klaster Centralne Srbije je deo Sporazuma o poslovnom romingu ( Business Roaming Agreement - BRA ) od juna 2017.

Više informacija o asocijaciji možete pronaći na njenom zvaničnom sajtu: www.aska.org.rs

NALED

Kroz Asocijaciju Srpskih klastera, IKT klaster Centralne Srbjije je i članica Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED). NALED je nezavisno, neprofitno i nestranačko udruženje kompanija, opština i organizacija civilnog društva koje rade zajedno na stvaranju boljih uslova za život i rad u Srbiji. Broji oko 280 članova, a aktivnosti su usmerene ka poboljšanju poslovne klime na nacionalnom i lokalnom nivou.

VIše o alijansi saznajte na: naled.rs

Business Roaming agreement (Clusterize)

IKT klaster Centralne Srbije je deo Sporazuma o poslovnom romingu (Business Roaming Agreement – BRA) od juna 2017. godine. Sporazum prestavlja program razmene u kojem će učesnici moći da koriste znanje, mreže i lokacije koje obezbeđuju drugi klasteri, učesnici ovog Sporazuma, u celom svetu. Na ovaj način je za članice Klastera omogućen, na određeni period, besplatan pristup infrastrukturi i podršci klasterskih organizacija na više od 80 različitih lokacija širom sveta.

Više o mreži možete pronaći na clusterize.org

PARTNERSTVA

IKT klaster Centralne Srbije se povezuje sa partnerima koji dele našu viziju i u sinergiji vide potencijal za veliki napredak IT industrije. Kroz partnerstva želimo da stvorimo kvalitetnu osnovu za dugoročnu saradnju u cilju razvoja i industrije i regiona.

IKT Klasteri Srbije

Postojeća uspešna saradnja srpskih klastera u IKT industriji, ozvaničena je potpisivanjem Memorantum o saradnji. IKT klasteri: IKT klaster Centralne Srbije, ICT Net, VOICT, i NiCAT su na ovaj način postali strateški partneri koji međusobno sarađuju u oblastima koje su u zajedničkom interesu, a posebno u aktivnostima kao što su lobiranje, edukacija i usavršavanje kadrova i brendiranje i pozicioniranje IKT industrije na domaćem i međunarodnom tržištu.

GIVE - Green Ict deVElopment

Opšti cilj GIVE partnerstva je da se izgradi strateško partnerstvo među klasterima u oblasti zelenih pametnih tehnologija u okviru tri industrije: automobilske, obnovljive energije i IKT.

Specifični ciljevi su:

 • Stvoriti novi lanac vrednosti i povoljan okvir za uspostavljanje održivog među- industrijskog strateškog partnestva među klasterima u oblasti zelenih pametnih tehnologija, kroz implementaciju aktivnosti izgradnje partnestva i saradnje.
 • Izgraditi održivo strateško partnerstvo među klasterima, zasnovano na razvoju GIVE internacionalizacione strategije, i mape za implementaciju
 • Promovisati GIVE strateško klastersko partnerstvo, i povećati onlajn promociju GIVE partnera kroz implementaciju stvaranja identiteta, komunikaciju, promociju i onlajn društvene mreše i medijske aktivnosti

Očekivani rezultati:

 • Procena potencijalnih područja za saradnju. Dokument će uključiti preporuke o GIVE područjima za sardnju i komplementarnosti među partnerima (tehnološka, poslovna, istraživačko-razvojna i inovativna), spremnost za internacionalizaciju klaster menadžera i MSPa, ciljna tržišta izvan EVrope
 • GIVE strateški dokument ta internacionalizaciju
 • Promocija GIVE partnerstva i uspostavljanje strateškog plana komunikacije
 • Stvaranje lokalnih GIVE zajednica
 • Organizacije koje učestvuju:
 • Automotive Cluster Bulgaria
 • Automobilski klaster Serbia
 • Hellenic Mobile Cluster
 • IKT klaster Centralne Srbije
 • ICT Cluster Plovdiv
 • MASIT - ICT chamber of commerce
 • Bulgarian ICT Cluster
 • Albanian ICT Association
 • Green Current Renewable Energetis and Innovation Cluster
 • Cluj IT Cluster

www.clustercollaboration.eu/escp-profiles/give

IKT Klaster Centralne Srbije
IKT Klaster Centralne Srbije
IKT Klaster Centralne Srbije
IKT Klaster Centralne Srbije
IKT Klaster Centralne Srbije
IKT Klaster Centralne Srbije
IKT Klaster Centralne Srbije
IKT Klaster Centralne Srbije
IKT Klaster Centralne Srbije
IKT Klaster Centralne Srbije