ERASMUS ZA MLADE PREDUZETNIKE – EVROPSKI PROGRAM RAZMENE ZA PREDUZETNIKE

29.01.2019

Erasmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young Entrepreneurs) je program međunarodne razmene, koji pruža priliku novim ili potencijalnim preduzetnicima da uče od iskusnih preduzetnika o vođenju biznisa.

Program je iniciran još 2009. godine od strane Evropske unije. Sprovodi se na teritoriji zemalja učesnica, i to: 28 zemalja EU, Albanije, Jermenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Islanda, Crne Gore, Moldavije, Srbije, Turske i Ukrajine.

Razmena iskustva dešava se tokom boravka novog/potencijalnog preduzetnika (u daljem tekstu gost) kod domaćina, iskusnog preduzetnika (u daljem tekstu domaćin), koji mu pomaže da stekne i razvije veštine potrebne za vođenje malog biznisa. Domaćin dobija priliku da uspostavi kontakte sa novim tržištima i novim partnerima, istražuje nova tržišta i dobija nove, sveže perspektive o svom biznisu od gosta, novog/potencijalnog preduzetnika. Dužina razmene i boravka gosta preduzetnika kod domaćina preduzetnika traje od 1 do 6 meseci.

Boravak je delimično finansiran sredstvima Evropske komisije.

Razvojni biznis centar Kragujevac je jedna od kontakt organizacija za program u Srbiji. Svi zainteresovani novi/potencijalni preduzetnici i domaćini, iskusni preduzetnici mogu kontaktirati RBC putem telefona 063/646-252, 069/606-952 i 034/502-557 ili putem e-adresa m.stojadinovic@delete-me.rbcentar.orgin.jovicic@delete-me.rbcentar.org.

Koristi od programa za nove/potencijalne preduzetnike

Kao novi/potencijalni preduzetnik imaćete koristi od obuke na radnom mestu u nekom od malih ili srednjih preduzeća u Evropi. Program će olakšati uspešan početak vašeg biznisa ili ojačati vašu novu kompaniju. Možete takođe profitirati od pristupa novim tržištima, međunarodne saradnje ili potencijalnih mogućnosti saradnje sa biznis poslovnim partnerima iz inostranstva.

Koristi od programa za iskusne preduzetnike, domaćine

Kao domaćin, preduzetnik možete imati koristi od svežih ideja motivisanih potencijalnih ili novih preduzetnika. On ili ona mogu imati specijalizovane veštine i znanja iz oblasti koje su komplementarne vašim i na taj način ih korisno dopuniti. Većina domaćina preduzetnika iz prethodnih ciklusa programa toliko je zavolela program da su nastavili da primaju nove/potencijalne preduzetnike i dalje. Kao domaćin, imaćete koristi od širokih mogućnosti umrežavanja i verovatno ćete poželeti da nastavite saradnju sa vašim gostom, kao dugoročni partneri (na primer: kao dobavljači/isporučioci, po osnovu podugovaranja, zajednička ulaganja i sl…).

Evropski program razmene preduzetnika finansira Evropska komisija i sprovodi se na teritoriji zemalja učesnica, uz pomoć lokalnih kontakt organizacija. Njihove aktivnosti koordinira na evropskom nivou Kancelarija za podršku Programa.

Članice
IKT Klastera

Quantox Technology
4it d.o.o.
lobo-dms
singleton-solutions
Pogledajte sve članice