Program ulaganja u IT u poljoprivrednom sektoru

24.03.2015

IPARD program 2014-2020 predviđa ulaganja u iznosu od 175 miliona evra u mere podrške ruralnom razvoju u Srbiji.

U ponedeljak, 23. marta, u Sava Centru predstavljen je IPARD program 2014-2020 koji predviđa ulaganja u iznosu od 175 miliona evra u mere podrške ruralnom razvoju u Srbiji.

Zajedno sa nacionalnim merama podrške, sredstvima iz budžeta, srpskim poljoprivrednicima će biti na raspolaganju, počevši od kraja ove godine, ukupna suma od skoro 230 miliona evra.

Programom podrške će biti obuhvaćene investicije u proizvodnji i preradi ratarskih kultura, mleka, mesa,  voća i povća. Svi prihvatljivi troškovi će poljoprivrednicima biti refundirati u iznosu od  60 do 70 posto ukupne investicije. Po prvi put će se investicije u IT za poljoprivrednu proizvodnju smatrati prihvatljivim troškom.

Kako se navodi u programu, poljoprivrednici mogu očekivati povraćaj do 50 procenata priznatih troškova u IT opremu za praćenje, kontrolu i upravljanje proizvodnim procesima. Sredstva iz IPARD programa će moći da koriste, prema rečima gospodina Aleksandra Bogunovića iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, “ozbiljni igrači koji se svrtavaju u srednje ili velike proizvođače”. Mala poljoprivredna gazdinstva će na raspolaganju imati samo sredstva iz srpskog budžeta.

Izvor: PCpress

Članice
IKT Klastera

Quantox Technology
4it d.o.o.
lobo-dms
singleton-solutions
Pogledajte sve članice