Klaster

Zašto postati član IKT klastera centralne Srbije?

Poslovno udruženje IKT klaster Centralne Srbije Kragujevac nastalo je kao realna potreba MSPP iz IT sektora Centralne Srbije da poveća svoju vidljivost na globalnom tržištu i unapredi poslovanje kroz zajednički nastup. Finansijsku dobit članice mogu direktno imati kroz pristup Klastera domaćim i stranim fondovima, do kojih samostalno ne mogu ili vrlo teško dolaze. Direktni poslovni kontakti, razmena informacija o događajima u IKT sektoru i programima, još jedna je bitna prednost i benefit članstva u Klasteru. Povoljnijim i besplatnim učešćem na programima edukacije, obukama iz aktuelnih oblasti, B2B sastancima i drugim programima koje Klaster organizuje, direktno se utiče na podizanje nivoa konkurentnosti i povećanje spektra usluga preduzeća. Zajedničkim nastupom članice ostvaruju značajne finansijske povlastice u oblasti nabavke, inovativnosti, marketinga, finansijskih, pravnih i drugih usluga. Ukupno sagledani troškovi koje firma samostalno izdvaja za promovisanje, povećanje i unapređenje poslovanja, višestuko su veći od ulaganja kroz mesečnu članarinu klastera.

Direktna finansijska dobit

IKT klaster Centralne Srbije pruža pomoć u izradi projekata, obezbeđivanju sredstva za njihovu realizaciju i pruža mogućnost uvećanja profita kroz nove poslovne prilike. Članstvo u Klasteru direktno pruža mogućnosti učešća u nacionalnim i projektima Evropske Unije. Proces od ideje/potrebe firme, nalaženja prikladnog programa, neretko uključivanje partnera na većim projektima, sigurnost dobijanja novca, lobiranje, angažovanje konsultantskih firmi i novih kadrova za sprovođenje projekta iziskuje dosta troškova i dragocenog vremena. Povećanje i proširenje usluga koje firma nudi, izrada sopstvenih proizvoda, ulaganje u trening i obuku zaposlenih, članica Klastera direktno dobija iz usluga i programa Klastera. Koncentrisana na svoje poslovanje i rad sa klijentima, firma štedi vreme i novac koje izdvaja na pozicioniranje i povećanje konkurentnosti na tržištu.

Budite vidljivi na globalnom tržištu

IKT klaster kao udruženje preduzetnika Centralne Srbije, član mreža klastera na teritoriji naše zemlje i klastera umreženih kroz druge geografske regione, pruža direktnu vidljivost Vašeg preduzeća na svetsvoj mapi. Klaster ima razvijenu mrežu i direktne kontakte sa: državnim institucijama u Republici Srbiji, stranim ambasadama i organizacijama koje ulažu u razvoj privrede naše zemlje. Prilikom poseta stručnim skupovima, sajmovima i konferencijama iz IT oblasti, Klaster svoje članove direktno promoviše i pruža direktnu vezu za umrežavanje u smeru novih klijenata i partnera. Organizovanje B2B sastanaka uz pomoć partnera Klastera pruža šansu direktnog uparivanja i zadovoljenja potreba kupaca.

Zajedno umreženi

IKT klaster Centralne Srbije direktno sarađuje sa tri ugledna IKT klastera u Republici Srbiji: Vojvodina IKT klaster, Novi SadICT Network, Beograd i NI-CAT, Niš sa kojima zaedno radi na unapređenju IT sektora na nivou Republike Srbije. IKT klaster Centralne Srbije je takođe jedan od osnivača i član Upravnog odbora Asocijacije srpskih klastera – ASKA, koja ima za cilj unapređenje procesa klasterizacije u Srbiji i podsticanje među-klasterske i među-industrijske saradnje. ASKA je osnovana od strane sedam partnerskih klastera: 

 1. IKT klaster Centralne Srbije – ICT CS
 2. Vojvođanski IKT klaster – VOICT 
 3. IKT mreža – ICT NET
 4. Niški klaster naprednih tehnologija – NI-CAT
 5. Automobilski klaster Srbije – AS 
 6. Vojvodina metal klaster – VMC 
 7. Klaster modne i odevne industrije – FACTS

 

Pored navedenih, IKT klaster Centralne Srbije član je i NALED-a, Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj putem koje takođe želi da obezbedi stalnu prisutnost na nacionalnom nivou i da učestvuje u akcijama usmerenih ka razvoju IT industrije i razvoju odgovarajuće klime za razvoj iste. IKT klaster Centralne Srbije ima i predstavnika u Savetu klastera Privredne komore Srbije, koji predstavlja savetodavno telo Komore u cilju postizanja bolje pozicije klastera i pomaganja u kreiranju legislative na nacionalnom nivou.

Uvaženi je partner inicijative regionalnih klastera na teritoriji Balkana u cilju povećanja izvoza regiona, obuka IT stručnjaka i povezivanja institucija regiona sa Zapadnom Evropom, Severnom Amerikom i Bliskim istokom. Klaster je članica Mreže IKT klastera Balkana i Crnomorske regije – Balkan and Black Sea ICT Clusters Network - BBSICTCN sa 11 država članica i 19 IKT klastera, koji pokrivaju teritoriju na kojoj živi preko 350 miliona stanovnika.

Sa druge strane, Mreža IKT klastera Balkana i Crnomorske regije, čiji je IKT klaster Centralne Srbije aktivan član, postala je član Alijanse evropskih digitalnih malih i srednjih preduzeća – European Digital SME Alliance koja ima sedište u Briselu i koja trenutno broji više od 20.000 IT kompanija. Cilj prisustva u ovoj organizaciji jeste direktan pristup izvorima informacija i fondovima raspoloživim za IT na nivou Evropske unije.

Klaster ima direktne kontakte sa:

 • Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija,
 • Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog
 • Ministarstvom Privrede,
 • Razvojnom agencijom Srbije,
 • Privrednom Komorom Srbije,
 • Nacionalnom službom za zapošljavanje,
 • Poslovno tehnološkim inkubatorom tehničkih fakulteta Beograd – BITF,
 • Naučno-tehnološkim parkom Beograd,
 • Startit centrom,
 • ICT Hub-om,
 • Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju – GIZ,
 • USAID-om,
 • Poslovni most Baden Virtemberg regije iz Nemačke – BWBB 
 • Srpsko-švedskim poslovnim savetom – SSBC,
 • Ambasadom Švedske u Beogradu i drugim institucijama koje pomažu razvoj IT sektora u zemlji.

Budite informisani

Klaster svojim članicama obezbeđuje internu komunikaciju i povezanost unutar sektora kao i javnu komunikaciju i promociju putem web sajta klastera. Članice su blagovremeno obaveštene o novostima i šansama iz IKT sektora, novim projektima i programima, propisima, inicijativama i pozivima za učešće na konkursima i tenderima, kao i informacije o IT konferencijama, sajmovima, susretima privrednika i sličnim događajima u zemlji i inostranstvu. Sva dešavanja u kojima je klaster prisutan, prati izveštaj sa prikupljenim informacijama koje se obrađuju, filtriraju i sortirane prosleđuju članovima. Prateći ekonomiju veličine, klaster je prvi korak: u kontaktu kompanija koje imaju potrebu za IT proizvodima ili uslugama, stranim firmama koje otvaraju predtsavništva, traženju partnera na projektima, dolasku investitora itd. Upoznajte  dobre prakse i ideje iz zemlje i sveta, uz šanse i mogućnosti ostvarenja.

Stabilno i sigurno poslovanje

Rizik ulaska na nova tržišta, naplata usluga od klijenata, pronalaženje sigurnog partnera, ograničena finansijska sredstva i drugi problemi sa kojima se firma suočava, neutrališu se samim članstvom u klasteru. Partneri i klijenti umreženi kroz regionalne i međunarodne mreže klastera garant su poslovne sigurnosti i nose obaveze međusobnog poslovnog ponašanja. Stalna potreba i obaveza za uvođenjem inovativnih programa, praćenje svetskih trendova, pravilno i sigurno plasiranje ideja, postavlja se na zdrave osnove kroz članstvo u klasteru. Članice direktno povećavaju svoj uticaj kroz učešće u kreiranju mera za poslovanje u IKT sektoru putem direktnih kontakata na višem nivou.

Iskoristite članstvo u IKT klasteru Centralne Srbije kao realni i provereni recept uspeha.