Blog Instituta za matematiku i informatiku PMF-a pokrenuli studenti i profesori radi učenja novih tehnologija

05.03.2019

Intervju sa Dr. Milošem Ivanovićem, Zamenikom predsednika Skupštine IKT klastera Centralne Srbije i profesorom Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu

Ovih dana Dr. Miloš Ivanović, Zamenik predsednika Skupštine IKT klastera Centralne Srbije dao je intervju za Startit.rs na temu Bloga Instituta za matematiku i informatiku, PMF-a, koji su zajedno pokrenuli studenti i profesori sa ciljem zajedničkog učenja novih tehnologija.

Kada se javila ideja za pokretanje Bloga?

Godine 2011. sam preuzeo predmet Operativni sistemi 2 na Osnovnim akademskim studijama Informatike na PMF-u u Kragujevcu, u okviru koga je i obavezan seminarski rad. Teme sam sa saradnicima birao tako da budu što aktuelnije u IT svetu koji se neprestano menja. Na odbranama pojednih radova bilo mi je krivo što fenomenalno izlaganje nema ko da čuje osim saradnika na predmetu i par kolega sa godine. Tako se rodila ideja da studenti IV godine svoje seminarske radove iz predmeta Operativni sistemi 2 od sada pišu kao blog, kako bi njihov trud na rešavanju problema potencijalno mogao pomoći još nekome sa našeg jezičkog podneblja. 

Kako je tekao proces na izradi bloga?

Interesantno, nakon što smo sa predaje pisanih dokumenata prešli na javni IMI Blog, primećeno je drastično poboljšanje kvaliteta pisanog materijala. Pretpostavljam da je u pitanju svest o javnoj vidljivosti i želja da se u toj vrsti ”javnog nastupa” bude što bolji. Od prošle godine se priključila i koleginica Ana Kaplarević-Mališić sa predmetom Baze podataka 2, a očekujemo i članke koje pišu kolege sa master programa na veoma aktuelnu temu Mašinskog učenja. 

Koliko je studenata angažovano na pisanju bloga?

Ne insistiramo da studenti mlađih godina učestvuju, osim ako neko ne izrazi posebnu želju.  Kadrovska baza sastoji se uglavnom od studenata IV godine i master programa. Zavisi od godine, ali prosečno 20-ak kolega godišnje. Želimo da članci budu što kompetentnije izvedeni, pa se “zrelost” nametnula kao svojevrstan uslov.

Koje teme su u fokusu i koje najviše privlače pažnju čitalaca?

Najviše poseta beleže oni koji su pisani u formi kratkih i jasnih tutorijala koji ljudima rešavaju konkretan problem. Prošle nedelje su najčitaniji bili Systemd-novi Linux init sistem, Docker i Kubernetes, kao i uvek popularne teme bezbednosti na Internetu. Interesantno, pre mesec dana su autora članka o MongoDB bazi podataka kontaktirali reprezenti dotične kompanije i podelili naš članak na svom LinkedIn profilu. 

Kako birate teme i dogovarate se oko postova?

Trenutno je najviše članaka vezanih za operativne sisteme i tzv. DevOps, zbog same prirode predmeta odakle je ideja potekla. Lično, negujem naklonost ka slobodnom softveru i otvorenom kodu, pa su i teme koje predlažem u skladu s tim. U svetu IT tehnologija koje se neprestano menjaju, gledamo da ispratimo najaktuelnije teme za koje se ne može naći literatura na srskom jeziku i na taj način učinimo datu tehnologiju dostupnijom lokalnoj zajednici. Što se tehničkog izvođenja tiče, obično nastavnik predloži teme koje studenti biraju, ali postoji i neretko korišćena mogućnost samostalnog predlaganja teme. Nakon toga, pregled članka ide u dva prolaza pre objavljivanja.

Planirate li da širite opseg tema o kojima pišete i na koje oblasti?

Zahvaljujući kolegama sa departmana, u narednom periodu ćemo se više posvetiti programerskim temama, a ponajviše nauci o podacima i mašinskom učenju, gde će prvenstveno učestvovati studenti master programa. 

Koje svetske/domaće IT blogove pratite i preporučujete svojim studentima?

Od stranih najviše čitam https://devopscube.com/, https://planet.debian.org/ i http://fedoraplanet.org/, a od domaćih mi se čini da najduži kontinuitet imaju https://www.svetnauke.org/ i  https://kompjuteras.com/.

Ko su najčešće posetioci i koliko ih za sada imate?

Promociju smo logično počeli od lokalnih šumadijskih online inicijativa, pa su prvi čitaoci bili članovi lokalne IT zajednice. Trenutno imamo oko 3000 poseta mesečno iz svih krajeva bivše SFRJ, a od objave na renomiranom portalu kao što je StartIT-u svakako očekujemo dalji rast :)

U kojoj meri je vaš blog olakšao studentima razumevanje nastavne materije?

Svakako jeste. Otvaramo nove teme, članci se nadovezuju jedan na drugi itd. Pripremiti članak za javnu objavu svakako nosi odgovornost i pomaže sticanju tzv. “soft skills” kod studenata, kao što su komunikacione i socijalne veštine. I nama samima pomaže da budemo u toku sa najnovijim tehnološkim trendovima. Pored toga, nastavnici i asistenti sa našeg departmana učestvuju u svim nivoima IT školovanja. Na primer, saradnici pomažu pri radu sa učenicima specijalizovanih odeljenja za matematiku i informatiku u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Recimo, nedavno smo sa đacima praktično izveli MITM napad u bezbednim laboratorijskim uslovima i proučili mere zaštite. 

Da li je u planu saradnja sa drugim fakultetima ili institutima?

Dobra ideja, ali nismo do sada u okviru Bloga razmatrali tako nešto. Gostujući bloger, zašto da ne? S druge strane, u naučno-istraživačkom domenu imamo široki front. Naši ljudi su od nedavno angažovani na Horizon 2020 projektu koji je vezan za bolesti srca, a negujemo i široki front saradnje sa privredom, a posebno u domenu hidroinformatike. Tu smo nedavno postigli i značajne rezultate kao finalista austrijskog takmičenja za najbolju inovaciju

Veoma detaljno pišete o aktuelnim temama u IT-u, međutim danas je većina okrenuta video snimcima, da li ste razmišljali o pokretanju i video tutorijala?

Kada su u pitanju tehnička uputstva, i sam preferiram video tutorijal kada god je u pitanju nešto malo obimnije. Vredi pokušati. 

Kako vidite ulogu formalnog obrazovanja za IT u budućnosti, da li je formalno obrazovanje u mogućnosti da se menja dovoljno brzo kao što se menjaju tehnološki trendovi?

Definitivno živimo u doba transformacije obrazovnog procesa, a ti novi trendovi prvo stižu do nas koji se bavimo računarskim naukama, pošto se nalazimo na samom frontu promene. Sve više se uči sa blogova, video tutorijala, itd. Ovaj blog je upravo pokušaj prilagođavanja i podsećanje svima nama da je promena forme neizbežna.

Naučiti studenta šta je “ispod haube” je glavni, ali ne i jedini zadatak fakulteta. U ovom formatu, akcenat nije na fundamentalnim ili čisto naučnim temama, već na samostalnom pronalaženju rešenja u poplavi tehnoloških i tehničkih novotarija. To je važna stavka u profesionalnom razvoju svakoga ko će se sutra baviti razvojem i primenom inovativnih softverskih rešenja i tehnologija. 

Neretko se govori o slaboj zainteresovanosti profesora za rad sa studentima, na koji način prema Vašem mišljenju profesori treba da motivišu studente i od njih naprave vrhunske IT stručnjake?

Što više samostalnog rada još tokom studija. Smanjiti (osim na nižim godinama gde je to neizbežno) reprodukciju gradiva i postavljati teške probleme koje studenti samostalno rešavaju. 

Imate li neki savet za profesore koji bi možda sledeći Vaš primer sa svojim studentima pokrenuli nešto slično?

Praksa pisanja seminarskih radova kao načina za predstavljanje stečenog znanja i iskustva je ustaljena na svim fakultetima. Objavljivanje tekstova u formi bloga ne zahteva veće angažovanje nastavnika, a ni studenata. Ono što je najvažniji posao nastavnika jeste usmeravanje tema na aktuelne probleme i tehnologije.

Razlika je u većoj motivaciji studenata, kao i satisfakciji koja prevazilazi okvire položenog ispita. Današnji studenti žele da rešavaju konkretne probleme i koriste aktuelne tehnologije. Oni imaju potrebu da budu prepoznati u globalnom prostoru i kao osobe, ali i kao profesionalci. Pisanje stručnih tekstova na aktuelne teme na osnovu sopstvenog iskustva u radu na konkretnim zadacima je odličan put u tom smeru.

Blog Instituta za matematiku i informatiku

Članice
IKT Klastera

Quantox Technology
4it d.o.o.
lobo-dms
singleton-solutions
Pogledajte sve članice