Da sumiramo DIGIT 2019 konferenciju u Kragujevcu

17.06.2019

Nakon kraće vremenske distance, vreme je da sumiramo utiske sa međusektorske konferencije DIGIT 2019

Šest godina uspešnog rada i poslovanja Poslovnog udruženja "IKT klaster Centralne Srbije", Kragujevac bio je jedan od povoda za organizaciju međusektorske konferencije DIGIT 2019 - Digitalizovani lanci snabdevanja – Uticaji i šanse za Srpske dobavljače i pružaoce tehnoloških rešenja iz obalasti IT-a, koju je Klaster organizovao u saradnji i uz pokroviteljstvo Nemačke agencije za međunarodnu saradnju - GIZ u prostorijama W&W Centra u Kragujevcu. Dobru temu i sadržaj konferencije prepoznali su odmah i Gradska uprava Grada Kragujevca, koja je takođe podržala događaj, a Razvojna agencija Srbije i Evropska mreža ptreduzetništva u Srbiji takođe su podržali događaj u smislu obezbeđivanja uslova za održavanje B2B sastanaka između učesnika konferencije.

Direktor Klastera Branimir Dženopoljac je otvorio konferenciju i pozdravi sve prisutne uz uvodno obraćanje kojim je pojasnio ideju i svrhu konferencije koja je povezana sa međusektorskim aktivnostima koje je Klaster i ranije sprovodio kroz Asocijaciju srpskih klastera - ASKA i sa njenim članicama. Istakao je optimističan stav i tvrdnju da IT sektor sve više treba da se usmerava na velike domaće ne-IT kompanije i da se okrene od najčešće outsourcing aranžmana sa inostranstvom i krene da razmišlja o ponudi softverskih rešenja i usluga domaćim velikim kompanijama a sve u okviru aktuelnog procesa digitalizacije. Kako je metalski sektor jedan od tradicionalnih sektora Kragujevca i okoline, konferencija predstavlja logičan naredni korak u postavljanju za isti sto kompanije iz IT i metalskog sektora.

Nakon uvodnog obraćanja moderator konferencije najavio je naredne pozdravne govore. Prisutnima se, u nastavku, prvi obratio Danilo Savić, Član Gradskog veća za IT i pametne gradove i predstavio šta sve Grad radi na polju digitalizacije i pametnih gradova. Istakao je jednu bitnu činjenicu koja se odnosi na strateško usmerenje Grada Kragujevca upravo na digitalizaciju metalskog sektora.

Nakon Danila Savića, učesnicima se obratio Tomislav Knežević, Senior menadžer PSD GIZ projekta. Tomislav je istakao veoma kvalitetnu saradnju koju GIZ sada već tradicionalno ima sa organizacijama i institucijama iz Kragujevca i napomenuo je da sa Klasterom ima odličnu saradnju koja se ogleda u kvalitetno realizovanim projektima. Još jednom je podsetio na značaj digitalizacije i ovakvih projekata za celokupnu privredu Srbije.

Aleksandar Marković, Generalni direktor Matalac grupe iz Gornjeg Milanovca je govorio u nastavku i na veoma smislen i inspirativan način objasnio je zašto je digitalizacija neophodna i neminovna u budučnosti i kako se sve to može odraziti na lance snabdavanja. Istakao je ukratko šta za Metalac grupu znači digitalizacija i kako su oni krenuli u taj proces. Takođe je istakao šta je neophodno da bi se ušlo u lanac snabdevanja Metalac grupe.

Na kraju uvodnog bloka predstavila se i koleginica Marina Balgojević, ispred Asocijacije srpskih klastera - ASKA i ukratko predstavila originalnu ideju koja je postojala prilikom osnivanja ASKA-e i šta je ASKA od svog osnivanja 2015. godine radila na polju međusektorske saradnje.

U narednom bloku konferencije predstavile su se velike i uspešne kompanije iz metalskog sektora: Siemens Srbija, Metalac grupa i MIND grupa. Usledilo je Key Note predavanje na temu: "Digitalizacija procesa upravljanja lancima snabdevanja u Simensu – Od globalnih trendova do primene u praksi u Srbiji", koje je održala Milena Vučković, Direktorka nabavke, Simens Srbija. Predavanje je bilo veoma korisno za sve potencijalne dobavljače Simensa. Predstavljen je proces digitalizacije u Simensu i napredna digitalizovana rešenja koja već u svojoj praksi Simens koristi. Predavanje je bilo osvešćujuće jer je pojasnilo zbog čega su Simensove procedure tako kompleksne i logiku koja stoji iza toga ali je i prosleđena i prava informacija o tome šta je neophodno da je dna kompanija uđe u Simensov lanac snabdevanja.

Nakon Key Note predavanja na redu je bio Metalac Digital Case Study: "Uvod u strategiju digitalne transformacije Metalac Grupe", koje su zajedno predstavili Jelena Mijatović iz Metalac Digital-a i Ivan Radojčić, Konsultant, Swiss IPG Partners Group. Metalac grupa je predstavila veoma napredan način razmišljanja na polju digitalizacije i prepoznala je izuzetan značaj koji digitalizacija donosi, ali i predstvalja, kako bi se uhvatio korak sa globalnom konkurencijom. Njihova svest o potrebi digitalizacije ide tako daleko da je osnovana ćerka firma Metalac Digital koja se ekskluzivno bavi digitalizacijom Metalac grupe. U te svrhe angažovali su konsultatnstku kuću Swiss IPG Partners Group, koja je u saradnji sa menadžmentom grupacije razvila Strategiju digitalizacije, koja je ovom prilikom ekskluzivno i prvi put predstavljena na konferenciji DIGIT 2019 u Kragujevcu. Svi prisutni su posebno pozitivno odreagovali na predavanje, koje je veoma inspirativno delovalo na sve prisutne. Metalac je i istakao da je sve ovo relativno novo za Srbiju i kada su oni ušli u proces digitalizacije jednostavno nije bilo mnogo primera na koje su mogli da se ugledaju i uz pomoć koji bi mogli da dobiju ideju kako da krenu u sopstvenu digitalizaciju.

MIND grupa je održala sledeće predavanje na temu: "Predstavljanje kompanije i planova za budući razvoj i upoznavanje sa kvalifikacionim sistemom za lokalnu mrežu dobavljača". Ispred kompanije, prisutnima se obratio Vladan Milić, Direktor prodaje MIND grupe. Vladan Milić je prvo želeo da objasni kompletnu genezu kompanije Milanović Industries - MIND, jer i samo nailaze na nerazumevanje šta sve kompanija znači i obuhvata. Objasnio sve sastavne delove kompanije i kako se kompanija razvijala, predstavio je planove MIND grupe kao i projekat koji je u toku sa izgradnjom i koji će u narednim godinama napraviti značajan uticaj na lokalni i regionalni ekosistem. Kompanija je veoma ambiciozna i predstavila je svoje planove ali i sistem kvalifikacija za buduće partnere sa kojima žele da sarađuju, odnosno, koje žele da uključe u lanac snabdevanja ukoliko zadovolje sve postavljene kkriterijume. Kompanija je istakla svoju otvorenost da sarađuje i ohrabrila buduće potencijalne partnere da uđu u celokupan proces.

Nakon pauze za ručak predstavio se prisutnima Centar za digitalnu transformaciju, Privredne komore Srbije sa prezentacijom koja nosi naziv: "Usluge i vaučeri za digitalnu transformaciju za mala i srednja preduzeća u Srbiji". Predstavljen je dosadašnji rad Centra od strane Aleksandra Drenovca, CDT konsultanta, nakon čega je pedstavljen i CDT Case Study preduzeća MING d.o.o. iz Niša. Nemanja Madžarević, Tehnički menadžer, MING je predstavio svoje iskustvo u radu sa CDT ali i istakao izazove sa kojima su se suočavali i sa kojima se i dalje suočavaju a tiču se nemogućnosti pronalaska adekvatnog softverskog rešenja za njihovu fabriku. Ovo je izazvalo konstruktivnu diskusiju svih prisutnih u sali i podstaklo na razmišljanje različite aktere kako se dati izazov može prevazići u budućnosti. Ovo ali i prethodna predavanja i diskusije, podstakli su intenzivnu interakciju svih prisutnih u pauzama za kafu i tokom pauze za ručak, gde se razmenio veliki broj kontakata i započet dijalog na temu potencijalne saradnje predstavnika oba sektora. Sama otvorenost predavača, prezentera i publike doprinelo je veoma konstruktivnoj razradi određenih ideja i podstaknuta razmišljanja o novim projektima i ugovorima.

U nastavku programa usledilo je predstavljanje IT sektora sa svojim inovativnim softverskim rešenjima koja mogu da ponude odgovore na značajan deo izazova sa kojima se kompanije iz metalskog sektora suočavaju i sa kojima će se tek suočavati kako budu ulazili dublje u proces digitalne transformacije.

Redom su se predstavile kompanije 4 IT iz Kragujevca, City AI Novi Sad, Tehnologika Beograd i Digital Worx Srbija iz Beograda. Kompanija 4 IT je predstavila svoj proizvod MobileLog, Industry 4.0, cloud-based rešenje za registraciju i praćenje radnog vremena zaposlenih u kompanijama. City AI Novi Sad, je organizacija koja je ogranak svetske mreže koja se bavi podizanjem svesti o značaju upotrebe veštačke inteligencije u mnogim sferama života i poslovanja. Naziv njihovog case study-ja bio je "Pametni lanci snabdevanja upotrebom veštačke inteligencije" a njega je predstavio osnivač ove inicijative u Novom Sadu, Jovan Stojanović.

U poslednjem delu programa predstavila se kompanija Tehnologika iz Beograda sa prezentacijom na temu "Moderna rešenja za proizvodne izazove", koju je predstavio Miloš Momirović, Direktor prodaje. On je predstavio proizvode i rešenja koja oni nude iz oblasti 3D skeniranja i 3D štampanja i kako sa ovom tehnologijom je moguće odgovoriti na izazove digitalizacije.

Poslednje predavanje u agendi pripalo je Janku Pavloviću, direktoru firme Digital Worx iz Beograda, koje je nosilo naziv "Proizvodnja 4.0". Poslednje ali ne najmanje bitno ili interesantno predavanje je takođe izazvalo veliku pažnju jer je Janko Pavlović predstavio već aktuelna 4.0 rešenja koja onu uveliko primenjuju u proizvodnim kompanijama u EU ali i u Srbiji.

Završni deo dana bio je namenjen B2B sastancima koji su bili zakazani kroz Talk B2B platformu konferencije, na kojoj su učesnici pre konferencije imali mogućnost da se registruju, postavi svoje kooperacione profile i unapred zakažu sastanke sa učesnicima konferencije. Organizaciju B2B sastanaka podržala je Evropska mreža preduzetništva u Srbiji i Razvojna agencija Srbije.

Na kraju dana networking večera je bila organizovana za zainteresovane učesnike konferencije u Hotelu "Zelengora" u Kragujevcu. Ovo je bila prilika da se sumiraju utisci sa konferenciju i da se ostvare neki dodatni kontakti za potencijalnu buduću saradnju.

Galeriju slika sa konferencije možete pogledati OVDE.

Kako nam je bilo na konferenciji možete videti i preko zvaničnog video klipa konferencije:

Članice
IKT Klastera

Quantox Technology
4it d.o.o.
lobo-dms
singleton-solutions
Pogledajte sve članice