Društvena mreža za poljoprivrednike

30.07.2015

Kompanija ITEN razvija aplikaciju "Virtual Cooperative" za zajednički nastup farmera

Poljoprivredne zadruge u Srbiji su od kraja ‘90-ih godina prošlog veka u stalnoj degradaciji. Mnoge velike zadruge su zatvorene, dok one koje su preživele ne rade u punom kapacitetu. U Srbiji po Popisu poljoprivrede iz 2012. postoji oko 3,4 miliona hektara korišćenog poljoprivrednog zemljišta i oko 630 hiljada poljoprivrednih gazdinstava. Prosečno srpsko poljoprivredno gazdinstvo poseduje malo obradivog zemljišta - između 1 i 5 ha, što dovodi do toga da poljoprivrednici nastupaju kao mali igrači na velikom tržištu.

Aplikacija "Virtual Cooperative" novosadske kompanije ITEN je rešenje koje omogućava ujedinjavanje malih poljoprivrednih proizvođača i njihov zajednički nastup na tržištu. Aplikacija je koncipirana kao vid socijalne mreže namenjene poljoprivrednicima, ističe u razgovoru za "eKapiju" Marko Nikolić iz kompanije ITEN.

- Poljoprivrednici mogu da naprave svoj profil kojim predstavljaju svoje gazdinstvo i svoje proizvode. Omogućeno je da svaki poljoprivrednik "pozove" druge poljoprivrednike na udruživanje oko zajedničkog cilja, na primer nabavke repromaterijala ili plasmana proizvoda. Pozivanje na udruživanje radi se korišćenjem "oglasne table" (bulletin board) koju mogu da prate svi korisnici socijalne mreže. Korisnici imaju mogućnosti da postave filtere pomoću kojih dobijaju informacije (oglase) samo na teme koje ih zanimaju – objašnjava naš sagovornik.

Prema Nikolićevim rečima, ideja je nastala februara ove godine i u skladu sa Strategijom razvoja zemljoradničkog zadrugarstva u Republici Srbiji, dokumentom Ministarstva trgovine, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od 2011. godine, gde se ICT sektoru u poljoprivredi daje poseban značaj.

Virtuelna oglasna tabla

Naš sagovornik objašnjava da, na primer, gazdinstvo koje planira da nabavi određenu količinu semena može da postavi oglas za udruživanje na oglasnu tablu i traži druga gazdinstva koje nabavljaju isto seme. Nakon zaključenja oglasa, javlja se još nekoliko gazdinstava zainteresovanih za kupovinu istog semena, a ukupna potrebna količina je višestruko veća. Postavlja se novi oglas, ovog puta orjentisan ka dobavljačima, za kupovinu velike količine semena. Na taj način dobavljači daju svoje ponude gde se očekuju da za veću količinu imaju prostora da daju popuste i, ukoliko ima više dobavljača, pokušaće da budu konkurentniji cenom ili drugim uslovima kupovine (transport itd...).

Takođe, gazdinstvo koje želi da plasira svoje proizvode može da postavi oglas.

- Postoji mogućnost prodaje na malo na pijacama, prodaja nakupcima ili izvoz u inostranstvo. Najpovoljnija opcija je izvoz proizvoda, ali to zahteva količinu koje pojedinačno gazdinstvo ne može da isporuči. Poljoprivrednik postavlja oglas za udruživanje sa drugim proizvođačima istog proizvoda (koji mogu da budu iz bilo kog geografskog područja koje pokriva virtuelna zadruga) i kada dostignu željenu količinu, postavljaju oglas kojim traže firmu za izvoz. S obzirom na to da već imaju veliku količinu, preskaču pojedinačne otkupljivače i mogu da postignu bolju cenu.

Oglasi za udruživanje kojim bi se ponudile veće količine velikim trgovinskim lancima, ali i dovode do uvažavanja kvaliteta proizvoda.

- Nakupci otkupljuju proizvode po istoj ceni i nije im od značaja varijacija u kvalitetu proizvoda. Na primer otkupiće i organski i obično gajeni krompir po istoj ceni, jer ga zajedno plasiraju kao "krompir". Sa druge strane, proizvođači organskog krompira mogu da se udruže i da zajednički nastupaju, sa boljom cenom koja održava kvalitet njihovog proizvoda.

- Takođe, ovi oglasi za udruživanje formiraju određeni brend. Na primer, proizvođači mokrinskog sira nemaju interesa za veliku proizvodnju, jer teško mogu da dođu do kupaca. Udruživanjem mogu da ponude veće količine koje će stizati do velikih trgovinskih lanaca ili mogu zajednički da organizuju transport do zainteresovanih pojedinačnih kupaca u gradovima (troškovi transporta će značajno pasti na veću prodatu količinu proizvoda) - ističe Nikolić.

Ko su korisnici?

Korisnici aplikacije su poljoprivredni proizvođači, dobavljači i pojedinačni korisnici proizvoda. U osnovnoj verziji korišćenje za poljoprivredne proizvođače je besplatno i omogućava kreiranje profila poljoprivrednog gazdinstva i postavljanje oglasa za udruživanje, nabavku i prodaju. Napredno korišćenje aplikacije podrazumeva pretplatu, a omogućeno je da se kreiraju detaljniji opisi gazdinstva i proizvoda. Oglasi naprednih korisnika su prioritetni na oglasnim tablama.

- Poljoprivredni proizvođači nabavljaju materijal u većim količinama po povoljnijoj ceni, plasiraju svoje proizvode po većim cenama, izbegavaju posrednike u prodaji, direktan kontakt sa kupcima, kvalitet proizvoda se zadržava i odražava na cenu i mogućnost formiranja brendova proizvoda – ističe sagovornik našeg portala.

Dobavljači, odnosno firme koje trguju materijalom potrebnim za poljoprivrednu proizvodnju (seme, sredstva za zaštitu, mehanizacija, osiguranje....) ili otkupljuju na veliko proizvode (trgovinski lanci, izvoznici, ...), plaćaju pretplatu na usluge virtuelne zadruge.

- Postoji više opcija za pretplatu, recimo prioritetni korisnici dobijaju prvi informacije o novim oglasima, ili se njihova reklama pojavljuje odmah po unosu oglasa na određenu temu i slično. Dobavljači imaju mogućnost da prodaju svoje proizvode brže i u većim količinama, pristup korisnicima nije geografski ograničen (npr. dobavljač iz Novog Sada ima pristup klijentima iz Leskovca) i pristup većoj količini proizvoda većeg kvaliteta ili nekom lokalnom brendu (npr. trgovinski lanci mogu da nabave veliku količinu organskih proizvoda ili mokrinskog sira) – dodaje Nikolić.

Pojedinačni korisnici proizvoda je bilo koji korisnik može biti član virtuelne zadruge i može da sa pojedinačnim farmama ugovara kupovinu na malo, a mogu da biraju farme sa kojih će kupovati određene proizvode i da ugovaraju dostavu.

Više informacija na sajtu E-kapije.

Članice
IKT Klastera

Quantox Technology
4it d.o.o.
lobo-dms
singleton-solutions
Pogledajte sve članice