IKT klasteru odobrena aplikacija za besplatne usluge mentoringa kroz program NARR-a

17.07.2015

IKT klasteru Centralne Srbije odobrena aplikacija za besplatne usluge mentoringa, koje realizuju akreditovane regionalne agencije u okviru programa Nacionalne agencije za regionalni razvoj

IKT klasteru Centralne Srbije odobrena je aplikacija za besplatne usluge mentoringa u okviru Javnog poziva: Mentoring za 100 novosonovanih i postojećih MSPP i klastera, Nacionalne agencije za regionalni razvoj - NARR. Ovaj program realizuje NARR kroz mrežu svojih akreditovanih regionalnih agencija u Srbiji, među kojima je i kragujevačka Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja - REDASP, u čijim prostorijama je danas i zvanično potpisan ugovor o realizaciji 50 besplatnih mentorskih sati koji će se implementirati u periodu od jula do kraja novembra 2015. godine.

Ovaj javni poziv za realizaciju mentoring programa sprovodi Nacionalna agencija za regionalni razvoj u saradnji sa akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama i centrima za razvoj MSPP u Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Rumi, Beogradu, Požarevcu, Kragujevcu, Kraljevu, Užicu, Novom Pazaru, Nišu, Leskovcu, Vranju, Zaječaru, Kruševcu, Lajkovcu i Loznici.

Cilj projekta: Besplatna usluga mentoringa za odabranih 100 preduzetnika/privrednih društava/klastera u trajanju od 50 sati po klijentu, a do kraja novembra 2015. godine. 

Šta je mentoring?

Mentoring je sveobuhvatan proces podrške preduzećima (privrednim društvima) i preduzetnicima koji se nalaze u presudnom trenutku za njihov dalji razvoj ili za opstanak uopšte. Proces mentoringa predstavlja određeni broj sati koji stručno lice-mentor provodi u direktnom kontaktu/radu sa vlasnikom radnje ili preduzeća. Rad mentora počinje od dijagnoze. Preduzeće i mentor zajedno proučavaju razloge trenutnih problema ili smetnje za dalji razvoj.

Na osnovu dijagnoze mentor i preduzetnik/preduzeće pripremaju plan/projekat razvoja. Tokom ovog procesa mentor radi kao pomoćnik, ali i kao koordinator i savetnik. 

Nacionalna agencija za regionalni razvoj je standardizovala mentoring kao uslugu u okviru realizacije projekta „Institucionalizacija mentoringa kao usluge za MSPP“, finansiranog od strane Vlade Japana kroz Japansku agenciju za međunarodnu saradnju – JICA. Nacionalna agencija za regionalni razvoj sprovodi mentoring kao standarizovanu uslugu od 2011. godine. Program mentoringa u 2015. godini sastavni je deo novog Projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MSPP u zemljama Zapadnog Balkana-Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori“, koji sprovodi NARR u saradnji sa Vladom Japana preko Japanske agencije za međunarodnu saradnju – JICA. Predmetni Projekat je prvi regionalnog karaktera koji finansira Vlada Japana i sprovodi se u periodu 2013.-2016. godine.  

NARR sprovodi i nezavisnu evaluaciju korisnika mentoringa u prethodnim godinama realizacije, a koja je pokazala da zahvaljujući ovoj usluzi MSPP korisnici ostvaruju u proseku 10% povećanja prodaje, profita i broja zaposlenih. 

Realizacija projekta otpočinje od dana potpisivanja ugovora o pružanju mentorskih usluga između IKT klastera Centralne Srbije i Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Članice
IKT Klastera

Quantox Technology
4it d.o.o.
lobo-dms
singleton-solutions
Pogledajte sve članice