Iskustva Singletona iz Švedske

02.11.2015

Naša članica Singleton Solutions deli svoja iskustva sa održanog B2B događaja 21. oktobra u Geteborgu

Naša članica Singleton Solutions bila je jedan od članova srpske delegacije IT firmi koje su učestvovale na Southeast Europe and Sweden ICT Seminaru, koji je organizovan u saradnji između srpskih IT klastera i Srpsko-švedskog poslovnog saveta. Na B2B matchmaking događaju u Geteborgu imali su priliku da se predstave tri zemlje: Srbija, Bugarska i Makedonija. Ukupno 6 IT firmi iz Srbije prisustvovalo je događaju: Singleton Solutions, Fractal Dimension, HTEC, PSTech, Tehnicom Solutions i ZESIUM mobile. Delegaciju je predvodio predstavnik ICT NET klastera iz Beograda.

Nakon što je uspešno održan B2B događaj, predstavnici delegacije su 22. oktobra bili učesnici velikog tradicionalnog događaja Lindholmen Software Development Day, na kome su imali priliku da prodube svoja poznanstva i da, pored raznih tema koje su bile prezentovane, prošire listu svojih kontakata a sve u cilju kreiranja budućih poslovnih veza i zajedničkih poslova i projekata.

Svoje impresije o ovim susretima podelio je sa nama Dejan Milosavljević jedan od osnivača i vlasnika Singleton Solutions-a. Po njegovim rečima, potrebno je što više ovakvih događaja da postoji u budućnosti jer oni predstavaljaju odličan vid povezivanja i stvaranja mogućnosti i ideja za nove poslove i projekte. Istakao je da je B2B događaj u Geteborgu prošao odlično i da je to bila odlična prilika, pre svega, da se razmene ideje i načini poslovanja srpskih firmi, predstavnika srpske delegacije, ali i da se uporede načini rada kolega iz Bugarske i Makedonije.

Prvi dan je otvoren oficijalnim prezentacijama i predstavljanjim učesnika gde je i predstavnica ICT NET-a, Marina Blagojević imala priliku da predstavi IT industriju kao i rad IT klastera u Srbiji na unapređenju ambijenta za uspešno poslovanje IT firmi koje su u konstantnom razvoju. Nakon uvodnog dela prešlo se na B2B događaj, sa sastancima koji su u napred bili zakazani i po rasporedu koji je definisan pre događaja. Dejan, kao i ostale kolege su se susreli sa brojnim firmama sa nrodijskog IT tržišta i stvorili su kontakte koji u budućnosti mogu da rezultiraju u uspešnoj saradnji.

Na kraju prvog dana bila je organizovana i networking večera gde su predstavnici tri delegacije imali priliku i da se još bolje upoznaju i razmene svoja iskustva i ideje.

Drugi dan je bio rezervisan za Lindholmen Software Development Day, događaj koji se tradicionalno organizuje u Geteborgu. U okviru događaja bilo je više tema, panela i paralelnih sesija i radionica koje sve dovode do zaključka da su trendovi ka kojima se razvija IT usmereni na virtualnu realnost i ostvarivanje koncepta autonomnih vozila bez vozača. Dejan Milosavljević je naveo da je to veoma napredan koncept na kome se dosta radi ali i planove da se neki projekti već realizuju, kao što je slučaj sa puštanjem u rad kamiona koji bi išli autoputem od severa ka jugu Švedske bez vozača.  Kamioni bi mogli da bez vozača bezbedno prevezu robu do određene tačke u kojoj bi se uključio vozač i odvezao kamion na željenu destinaciju u određenom gradu istovara.

Takođe, Dejan Milosavljević je istakao značaj Klaster akademije Centralne Srbije, projekat koji je pokrenuo IKT klaster Centralne Srbije, a koji ima ogromnu perspektivu. Ovaj projekat Dejan je predstavio tokom svog boravka svim sagovornicima na šta je naišao na pozitivne reakcije i podršku da se akademijom nastavi u buduće. Dejan je dalje istakao da u ovom trenutku u Srbiji ima oko 17.000 programera (verovatno ima i jedan broj onih za koje se ne zna i koji samostalno rade kao freelanceri), a da ihima i 50.000 svi bi mogli da se uposle. Manjak programera je usko povezan sa činjenicom da plate istih rastu, ali često su one i precenjene što potencijalno može biti problem, jer se visine plata sve više približavaju evropskim: naime, naveo je iskustvo jedne strane firme koja je navela da je za određeni posao dobila cenu od nemačke programerske firme samo za 10 do 15% skuplje od firme iz Srbije. Ovo može biti problem jer potencijalno može dovesti do povećane konkurencije i do situacije da konkurencija budu nemačke programerske firme. Ovo dalje može dovesti do gubitka tržišta. Zato je Klaster akademija koncept koji u mnogome može da pomogne jer će iznivelisati nivo plata tako da on bude realan, a sa druge strane, IT firme neće morati da uzimaju programere jedne drugima.

Kao zaključak Dejan Milosavljević je istakao da su ovakvi događaji neophodni kako bi se išlo u korak sa najnovijim trendovima u IT globalnoj industriji koja se velikom brzinom menja iz godine u godinu.

Članice
IKT Klastera

Quantox Technology
4it d.o.o.
lobo-dms
singleton-solutions
Pogledajte sve članice