Izazov: “Podacima do boljeg razumevanja procesa depopulacije”

10.02.2020

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Populacioni fond UN (UNFPA) vas pozivaju da se prijavite na nedavno otvoreni izazov “Podacima do boljeg razumevanja procesa depopulacije”.

Poput mnogih razvijenih i zemalja u razvoju, Srbija se suočava sa demografskim promenama. Negativan prirodni priraštaj, visoka stopa emigracije i izuzetno niska stopa imigracije su osnovne odlike ove društvene transformacije u našoj zemlji. Srbija se nalazi u prvih deset zemalja u svetu čije se stanovništvo najbrže smanjuje. Prema projekcijama Svetske banke, do 2050. godine Srbija će imati 23,8% manje stanovnika nego 1990. godine. 

Kako bi bolje razumeli razvojne izazove koje depopulacija donosi, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Populacioni fond UN (UNFPA) objavili su izazov “Podacima do boljeg razumevanja procesa depopulacije” sa nagradnim fondom od 40,000 dolara za inovativna rešenja.

Glavni cilj izazova je sticanje novih uvida o demografskim trendovima, kroz povezivanje akademske zajednice i IT profesionalaca, uz korišćenje tradicionalnih i alternativnih izvora podataka. 

UNDP i UNFPA pozivaju data science zajednicu, akademske istraživače i sve zainteresovane za proces depopulacije da predlože nove ideje zasnovane na podacima koji mogu pomoći da bolje razumemo šta ovaj proces zaista znači za Srbiju – kakav je uticaj depopulacije i koje razvojne mogućnosti nudi. 

Prijave su otvorene do 29. februara do 23:59. Više informacija dostupno je na: 
https://www.rs.undp.org/sr/izazov_depopulacija

Članice
IKT Klastera

Quantox Technology
4it d.o.o.
lobo-dms
singleton-solutions
Pogledajte sve članice