Naredni korak ka boljoj regionalnoj saradnji - Danube ICT projekat

09.06.2016

Održiva saradnja za pametni i inkluzivni rast IKT klastera u Dunavskoj regiji – Regionalna anketa

Na osnovu zaključaka sa strateškog sastanka IKT klastera koji je organizovan u okviru projekta "Održiva saradnja za pametni i inkluzivni rast IKT klastera u Dunavskoj regiji" (Danube ICT Clusters’ sustainable cooperation for smart and inclusive growth – Danube ICT project), koji je bio održan 18. i 19. februara 2016. godine u Beogradu, sprovedena je regionalna anketa.

Upitnici su sprovedeni u okviru Danube ICT projekta, i dali su priliku regionalnim IKT klasterima, poslovnim organizacijama, malim i srednjim preduzećima iz IKT oblasti, kao i međuindustrijskim klasterima da izraze svoje mišljenje o trenutnim uslovima za poslovanje i perspektivama za prekograničnu i međuindustrijsku saradnju u regionu.

Kao krajnji rezultat detaljnih upitnika, na koje su stigli odgovori iz gotovo svih zemalja u regionu, utvrđeno je da postoji visok nivo prepoznavanja međunarodne I međuindustrijske saradnje kao poslovne mogućnosti.

Strateški akcioni plan za međuklastersku saradnju je razrađen. Dokument je zasnovan na rezultatima upitnika. Plan uključuje dva potencijalna projekta na kojima će projektni partneri  i regionalni partneri biti fokusirani na njihovoj budućoj saradnji. To su mapiranje detaljnog vrednosnog sistema za pametnu poljoprivredu u Balkanskom regionu i preduzetničko otkriće za međuklasterski razvoj biznis modela I pametnih tehnološko – servisnih rešenja za preciznu poljoprivredu.

Rezultate istraživanje možete preuzeti ovde:

  • Danube ICT - Upitnici za klastere
  • Danube ICT - Upitnici za MSP

Članice
IKT Klastera

Quantox Technology
4it d.o.o.
lobo-dms
singleton-solutions
Pogledajte sve članice