Novi zakon o elektronskom poslovanju

05.03.2015

Srbija će do kraja godine dobiti novi zakon o elektronskom poslovanju koji će urediti upotrebu elektronskog potpisa

Srbija će do kraja godine dobiti novi zakon o elektronskom poslovanju koji će urediti upotrebu elektronskog potpisa, a stupiće na snagu početkom 2016. godine, najavio je sinoć pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Savo Savić.

Zakon o elektronskom poslovanju zameniće Zakon o elektronskom potpisu, a važan je za dostavljanje pošiljki i biće usaglašen sa pozitivnom praksom u EU, rekao Savić u izjavi Tanjugu.

Savić je, na panelu o digitalizaciji kao pokretaču rasta na Kopaonik biznis forumu 2015, rekao da je danas moguće poslati fakturu imejlom, ali je hakeri mogu presresti i zloupotrebiti i zato je potreban elektronski potpis.

Prema njegovim rečima, zakonodavni okvir za upotrebu elektronskog potpisa postoji i NBS tvrdi da nema problema da se njegova upotreba raširi, ali to u praksi slabo funkcioniše.

Portal eUprava je uveo rad jednog servisa u klaud tehnologiji i on je uštedeo oko 80 mil EUR, a radi se o izdavanju registracione nalepnice za motorna vozila, i najavio je da će usluge Infostana biti urađene u klaud okruženju što će doneti velike uštede, objasnio je Savić.

Pomoćnik ministra za telekomunikacije je naveo primer portala za elektronsku upravu u Srbiji, koji omogućava da se brže dođe do potvrda, dozvola i drugih dokumenata, bez potrebe da stojimo u redovima i gubimo vreme, i to je primer ušteda i potencijala za rast privrede.

Direktor "VIP Mobile Srbija" Andreas Graf ocenio je da je bitno da klijenti prihvate nove tehnologije i ukazao da se digitalizacijom transformiše poslovanje. Digitalizacijom je onlajn poslovanje povećano tri puta od kako je uvedeno, naveo je Graf.

Generalni direktor kompanije "Koming" Drago Samardžić rekao je da klaud tehnologija (rad u internet oblaku) donosi uštede od dva do osam puta u poslovanju, ali je to u Srbiji slabo rašireno.

Direktor "Telenora Srbija" Uve Fredhajm smatra da se ljudi mnogo manje plaše novih tehnologija nego pre pet godina i poručio srpskim vlastima da razmišljaju unapred, a podrška neće izostati.

Predstavnik kompanije "Cisco Srbija" Suzana Radović ocenila je da digitalizacija otvara nebrojene mogućnosti u poslovanju, kroz otvaranje novih servisa koji su neophodni preduzetnicima i ukazala da digitalizacija pruža mogućnost za rast privrede jedne države kroz porast prihoda.

Izvor: E-kapija

Članice
IKT Klastera

Quantox Technology
4it d.o.o.
lobo-dms
singleton-solutions
Pogledajte sve članice