Potpisan sporazum COSME za podršku konkurentnosti srpske privrede

12.11.2015

Srbija i Evropska unija su danas u Briselu potpisale sporazum o podršci konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Sporazumom između Evropske unije i Srbije, koji stupa na snagu 1. januara 2016. godine, potvrđeno je učešće naše zemlje u Programu konkurentnosti malih i srednjih preduzeća KOZME (Programme for the Competitiveness of enterprises and SME) do 2020. godine.

Njime se uspostavlja mogućnost finansiranja aktivnosti koje imaju za cilj podizanje konkurentnosti i osnivanje i rast malih i srednjih preduzeća u Srbiji, a Ministarstvo privrede biće zaduženo za koordinaciju aktivnosti Programa KOZME.

Povodom potpisivanja Sporazuma u Briselu, ministar privrede Željko Sertić izjavio je da će zahvaljujući ovom Programu Ministarstvo, uz podršku Evropske unije, finansirati i sprovoditi aktivnosti usmerene ka unapređenju konkurentnosti i rastu i razvoju malih i srednjih preduzeća u Srbiji. „Cilj je Vlade Srbije je povećanje konkurentnosti domaće privrede u narednom periodu i veći izlazak malih i srednjih preduzeća na strana tržišta. Zato će naredna godina biti godina preduzetništva što znači da će fokus Ministarstva biti na razvoju malih i srednjih preduzeća i podsticanju preduzetništva“, rekao je Sertić i istako da će KOZME program biti velika podrška Srbiji u jačanju ovog sektora.

Ambasador Duško Lopandić u stalnoj Misiji Srbije pri Evropskoj uniji, koji je potpisao Sporazum, istakao je važnost učešća Srbije u ovom programu Evropske unije. Prema njegovim rečima realizacija Programa KOZME će omogućiti bolju promociju preduzetništva, olakšati pristup finansijama i doprineti internacionalizaciji malih i srednjih preduzeća iz Srbije“.

Budžet Programa KOZME, koji Evropska unija realizuje u periodu 2014-2020. godine i čiji su korisnici zemlje EU i zemlje kandidati, iznosi 2,3 milijarde evra.

Izvor: Ministarstvo privrede Republike Srbije

Članice
IKT Klastera

Quantox Technology
4it d.o.o.
lobo-dms
singleton-solutions
Pogledajte sve članice