Predstavljanje Asocijacije srpskih klastera – ASKA

16.12.2015

Osnivanje Asocijacije sprskih klastera – krovne institucije za rad klastera u Srbiji

Stvaranjem neformalne mreže pod nazivom „Najbolji klasteri Srbije“ 2013. godine, začeta je ideja o osnivanju Asocijacije srpskih klastera. Dve godine kasnije, ova ideja je sazrela i trenutak je da se klasteri u Srbiji organizuju.

Asocijacija srpskih klastera – ASKA, nastala je na temeljima dugogodišnje saradnje klastera u Srbiji. Stvaranje ove asocijacije predstavlja logičan sledeći korak u razvoju te saradnje i njenu formalizaciju.

ASKA je, međutim, i daleko više od toga. ASKA će, kao nacionalna asocijacija koja okuplja organizacije klasterskog tipa, poslužiti kao platforma ne samo za saradnju između klastera i konstituisanje zdrave klasterske scene u Srbiji, nego i za podsticanje nastanka i razvoja novih kvalitetnih klasterskih inicijativa i organizacija.

Klasteri u Srbiji odavno nisu novost. Po svojoj definiciji, klasteri treba da okupljaju “igrače” iz čuvene trostruke spirale – biznis, obrazovanje, državna uprava – i uključuju ih u aktivnosti i projekte koji će proizvesti pozitivne rezultate. U Srbiji su u različitim sektorima započete klasterske inicijative, neke su napredovale brzo i prerasle u ozbiljne klastere, neke su još uvek u razvoju, a neke još uvek lutaju tražeći svoje „mesto pod Suncem“.

Razvoj klastera u Srbiji prate mnogi problemi, a najznačajniji su nedostatak svesti o potrebama za ovakvom sinergijom, nedovoljni menadžerski kapaciteti i znanja u klasterima, te hroničan nedostatak finansijskih sredstava.

Priča o klasterima je priča o zajedništvu, solidarnosti, fokusu, deljenim ciljevima i uspehu. ASKA namerava da okupi srpske klastere na tim načelima i da deluje dugoročno.

Sedam klastera iz različitih sektora su osnivači ASKA: Vojvođanski metalski klaster, Autoklaster Srbije, IKT Mreža, Klaster modne i odevne industrije, Niški klaster naprednih tehnologija, IKT klaster Centralne Srbije i Vojvođanski IKT klaster. Članice ovih klastera zapošljavaju preko 30.000 ljudi i imaju više od 1.000.000.000 evra godišnjih prihoda – od čega je skoro polovina izvoz.

U narednom periodu će, kroz priliv novih članica asocijacije, ove brojke nesumnjivo rasti.

Poruke nekih od osnivača Asocijacije srpskih klastera:

“Vođeni vrednostima kao što su izvrsnost, profesionalizam i otvorenost, nameravamo da radimo na umrežavanju klastera u Srbiji u skladu sa evropskim i svetskim standardima. Naša vizija je ekonomski jaka Srbija u kojoj su klasteri jedan od stubova razvoja.“ – Marina Blagojević, predsednica Upravnog odbora ASKA, inače direktor klastera IKT mreža.

Zoran Pekez, direktor Vojvođanskog metal klastera i član UO ASKA: “Verujemo u profesionalizam i želimo svojim radom i rezultatima da budemo deo rešenja za naše privredne probleme.“

„Verujemo u snagu zajedništva! Naši klasteri su primer prirodnog povezivanja uspešnih. Otvoreni smo za prijem novih članova sa kojima ćemo dalje da gradimo veze u zemlji i inostranstvu.” – Goran Mladenović, član UO ASKA i direktor Niškog klastera naprednih tehnologija.

Bilo da predstavljate klaster, javni sektor, donatorsku zajednicu, preduzeće ili neku drugu oblast rada – u utorak, 22. decembra, u Medija centru, Terazije 3, Beograd, od 14 časova, dobrodošlicu će Vam poželeti srpski klasteri – i pozvati Vas na zajedničko delovanje i saradnju!

Kontakt i dodatne informacije:

Marina Blagojević

Tel.: 011 26 88 641

Mob.: 064 58 17 951

Članice
IKT Klastera

Quantox Technology
4it d.o.o.
lobo-dms
singleton-solutions
Pogledajte sve članice