Srpski startapovi osigurali 9,5 miliona evra investicija

27.03.2015

Srpski startapovi privlače sve više investicja iz Evrope, ali i iz SAD, pokazalo je egionalnog istraživanja o trendovima investicija u srpske tehnološke kompanije tokom 2014. godine.

O tome privlače li srpski tehnološki startapovi inostrane i domaće investicije, šta je faktor njihovog uspeha i kakve su investicije u srpske kompanije u poređenju sa zemljama regiona, razgovaralo se na jučerašnjoj konferenciji za novinare i panelu, čiji je povod bio predstavljanje rezultata regionalnog istraživanja o trendovima investicija u srpske tehnološke kompanije tokom 2014. godine. U otvorenoj diskusiji učestvovali su idejni tvorci ovog istraživanja: predstavnici regionalnog tehnološkog portala Netokracija i regionalnog investicionog fonda StartLabs, te stručna savetnica Fonda za inovacionu delatnost.

Regionalno istraživanje kojim je obuhvaćena i Hrvatska, pokrenuo je portal Netokracija u saradnji sa investicionim fondom  StartLabs sa sedištem u San Francisku i predstavništvom u Beogradu, a sa ciljem podizanja svesti o investicijama u  domaće tehnološke kompanije, te dostupnošću kapitala na ovim prostorima.

Rezultati istraživanja pokazali su da su srpski startapi u 2014. godini osigurali približno 9,5 miliona evra investicija (9.470.262 evra prema javno dostupnim podatcima), ostvarivši značajan rast u odnosu na prethodne godine. Tokom 2014. godine u srpske tehnološke startape investirali su i poznati domaći i regionalni fondovi: Eleven, LAUNCHub, StartLabs i Fond za Inovacionu delatnost, dok su neke od najvećih investicija došle upravo sa područja Sjedinjenih Američkih Država, te Velike Britanije.

U top tri investicije ušli su srpsko-američki Seven Bridges Genomics koji je prethodne godine osigurao ugovor vredan 5,1 miliona evra za razvoj revolucionarne platforme za istraživanje raka. Sledi kompanija Mainframe2 sa 1,9 miliona evra investicije koja se bavi razvojem nove generacije računara iz Beograda i San Franciska, te TruckTrack sa 260.000 evra investicije koji nastoji da olakša upravljanje malim i srednjim kompanijama iz oblasti kamionskog prevoza.

Što se fondova tiče, najviše investicija ostvario je upravo Fond za inovacionu delatnost koji je investirao 1,3 miliona evra u 12 tehnoloških startapa. Nakon toga sledi bugarski fond Eleven sa 745.000 evra investicija u 11 kompanija, dok su na trećem i četvrtom mestu fondovi StartLabs i LAUNCHub. Istraživanje je pokazalo da se u ovom trenutku najviše ulaze u e-commerce, pri čemu pažnju investitora sve više privlače gejming startapi, ali i kompanije koje kreiraju različita softverska i hardverska rešenja za poljoprivredu, kao za industriju medicine.

“Cilj StartLabs-a jeste da napravi most koji će povezati talentovane stručnjake iz Jugoistočne Europe sa znanjem i tržištem Silicijumske doline. Kako bi ta veza bila jaka i uspešna, važno je da tehnološka zajednica ima podršku i da se ostvare dobri uslovi za priliv kapitala. Za to nisu potrebni samo talentovani preduzetnici, već i investitori koji znaju kako pomoći preduzetnicima da se najefikasnije i najbrže pripreme za poslovanje na globalnom tržištu. Ovakva istraživanja su jedan u nizu faktora koji će pomoći da regionalna tehnološka zajednica ostvari svoj puni potencijal”, rekao je Nebojša Lazić, suosnivač i partner investicionog fonda StartLabs, koji je dan pre toga objavio i novu investiciju – ovoga puta u hrvatski startap WhoAPI.

“Iako spoljašnja investicija nije uslov za razvoj uspešne inovativne kompanije, ona značajno može ubrzati razvoj i rast. Upravo je zbog toga izuzetno dobro što su srpski tehnološki startapi uspeli da osiguraju približno od 9,5 miliona evra investicije, čime se dugoročno stvara potencijal za nova radna mesta, ali i razvoj industrije koja poslednjih godina predstavlja jednu od najbrže rastućih privrednih grada”, izjavio je Ivan Brezak Brkan, osnivač i glavni urednik portala Netokracija.

Kompletno istraživanje u PDF formatu, je dostupno za preuzimanje od današnjeg dana na www.netokracija.rs.

Izvor: PC Press

Članice
IKT Klastera

Quantox Technology
4it d.o.o.
lobo-dms
singleton-solutions
Pogledajte sve članice