Uspešno organizovana IT konferencija Klastera

26.12.2016

Uspešno organizovana konferencija IKT START(UP) i mostovi saradnje između Švedske i Srbije

Konferencija IKT START(UP) i mostovi saradnje između Švedske i Srbije je uspešno završena, događaj koji je veoma značajan za Kragujevac i celu Centralnu Srbiju. Veoma je bitno da se što više ovakvih događaja sve više dešava u budućnosti i da se fokus stavi na IT Centralne Srbije i njegove potencijale i šanse. Konferencija je i imala zadatak da obradi veoma bitne teme, sa jedne strane, izazove pokretanja sopstvenog startapa I uopšte IT biznisa, a sa druge strane da pojasni I podstakne dalji razvoj bilateralnih odnosa između Švedske i Srbije, koje su tradicionalno dve zemlje koje dobro sarađuju na političkom planu ali svakako ima dosta prostora za razvijanje i poslovne saradnje pogotovo u sferi IT-a. Ovaj stav je podržao i sam Ambasador Kraljevine Švedske u Republici Srbiji NJ.E. gospodin Jan Lundin koji je u izjavi medijima upravo istakao da postoji dosta prostora za saradnju između Švedske i Kragujevca, kao središta IT sektora Centralne Srbije. Naglasio je da su ove inicijative veoma kirisne jer okupljaju na jednom mestu predstavnike IT zajednice iz obe zemlje i podstiču se razgovori i predstavljaju primeri dobre prakse kompanija koje uspešno posluju na srpskom i švedskom IT tržištu.

U uvodnim obraćanjima redom su govorili gospodin Branimir Dženopoljac, direktor IKT klastera Centralne Srbije, gospođa Minja Obradović, Član Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima Grada Kragujevca zaključno sa izlaganjem i zvaničnim otvaranjem konferencije, NJ.E. gospodina Jana Lundina, Ambasadora Kraljevine Švedske u Srbiji.

U delu “Mostoci saradnje između Srbije i Švedske” o značaju saradnje i mogućnostima i načinima izlaska na zahtevno švedsko tržište govorili su Erik-Wilhelm Graef Behm ispred Business Region Göteborg ICT, Zlatan Bajrić ispred organizacije SEEBA i Andreja Pavlović ispred Nordijske biznis alijanse.

Nakon drugog dela usledili su primeri dobre prakse kompanija koje duži niz godina uspešno posluju na švedskom tržištu i kompanije koje uspešno posluju na srpskom tržištu, gde se predstavili ukupno pet kompanija: Ericsson, Verisec, Emric, Seavus i Zwebb.

Posle pauze za ručak usledio je IT START(UP) deo gde se prvo predstavila SEE ICT organizacija iz Beograda, odnosno, Startit, ispred kojeg je govorila Marija V. Gavrilov. Ona je predstavila startap scenu u Srbiji i šta je sve potrebno da bi neko pokrenuo svoj IT startap. Dalje je usledila panel diskusija: “Izazovi starta(pa)”, na kojoj su učestvovali Dejan Nikolić, osnivač Content Insights-a, startapa koji je podigao investiciju od 1,1 milion evra, Dragan Varagić, bloger koji je aktivan na Internetu već zadnjih 18 godina i Milan Trbojević, knjigovođa za IT startapove. Moderator panela bila je Marina Blagojević, direktorka IKT mreža klastera iz Beograda, koja je provela paneliste kroz niz setova pitanja bitnih za svakoga ko je razmišljao na temu pokretanja svog startapa i kakav to napor i motivaciju zahteva.

Nakon panela predstavili se se redom startapovi sa svojim uspešnim pričama, kao što su: Kameo, Engineers London Limited, One Assessment i Glambox, nakon čega je, u poslednjem delu agende, bilo reči o načinima za iznalaženje finansiranja. U poslednjem delu pričao je Ivan Vesić iz Vetcloud startapa koji je i predstavnik Eleven bugarskog akceleratora, predstavljen je program kredita za startape – Program socijalnog bankarstva "Korak po korak" Erste banke i na kraju iskustvo Đorđa Đokića ispred firme Limessoft i startapa Beeweb koji je osnovan kroz EU accelerator FRACTALS.

Događaj su propratili svi relevantni mediji, zvanična aplikacija događaja bila je Ciao app chat koja je tokom događaja i predstavljena a svima prisutnima bila je i dostupna na probanje i oprema za virtuelnu realnost, tačnije, HTC Vive headset.

Prezentacije sa konferencije možete pronaći na linkovima u nastavku:

  • Branimir Dženopoljac – IKT Klaster Centralne Srbije
  • Erik-Wilhelm Graef Behm – Business Region Göteborg ICT
  • Ericsson
  • Emric
  • Verisec
  • Seavus
  • Zwebb
  • Startit
  • Engineers London Limited
  • One Assessment
  • Glambox
  • Eleven accelerator
  • Krediti za startape – Program socijalnog bankarstva "Korak po korak" Erste banke
  • Beeweb

Galerije slika možete pogledati na našem sajtu ili putem Facebooka.

Članice
IKT Klastera

Quantox Technology
4it d.o.o.
lobo-dms
singleton-solutions
Pogledajte sve članice