Dan švedskog “Aj-Si-Ti”-ja i gejminga u Nišu

21.04.2015

“Aj-Si-Ti” konferencija održava se 29. aprila u niškom “Kupina” kulturnom centru.

Posetioci će imati priliku da saznaju kako funkcioniše “neurološki interfejs”, zašto neke države imaju “šefa interneta”, šta je moguće videti kroz “okular rift” i kako kaciga menja boju u zavisnosti od raspoloženja onoga ko je nosi.

Konferenciju organizuju Ambasada Švedske i Udruženje “Mladi ambasadori”. Na danu švedskog “Aj-Si-Ti”-ja i gejminga predavači iz Srbije i Švedske razmatraće najnovije trendove iz ovih oblasti.

Predstavnici ambasade Švedske kažu da su odabrali Niš da bude mesto održavanja konferencije jer su na primeru svoje zemlje videli da je bitan razvoj upravo onih gradova koji nisu najveći u državi.

– Osim toga, u nekoliko sledećih godina Evropi će biti potrebno milioni programera, oni mogu da dođu iz bilo koje države i grada, očekujemo da će ih biti iz Niša. A što je najbolje, ne moraju da se sele da bi to radili – kaže savetnica švedskog ambasadora u Srbiji Liselot Martinenko Agerlid.

Deo konferencije sastojaće se od serije predavanja, a jedno predavanje držaće i švedski ekspert za društvene mreže koji je zaposlen kao “šef interneta grada Helsingborga” – Joakim Jardenberg. On će pričati o tome kako ispunjava svoj nabitniji zadatak, a to je da iskoristi internet tako da grad ispuni sav svoj potencijal.

O poslovanju u Srbiji i Nišu govoriće predstavnici Eriksona, “Seavus”-a, “Trox”-a i “Vet Cloud”-a.

Pored predavanja, biće održane i inovativne radionice, pa će posetioci moći da se upoznaju sa virtuelnom realnošću kroz revolucionarni izm “oculus rift”.

Najnovije izume iz oblasti neurološkog interfejsa posetiocima će predstaviti naučnik i predavač Erik Einebrant koji dolazi sa Švedskog interaktivnog instituta. Na jednoj od radionica, deca će imati priliku da razvijaju svoju kreativnost kroz igru i programiranje koje je prilagođeno njihovim godinama.

Za prisustvovanje na Danu švedskog “Aj-Si-Ti”-ja i gejminga u Nišu potrebno je prijaviti se popunjavanjem formulara na sajtu “Mladih ambasadora”.

Članice
IKT Klastera

Quantox Technology
4it d.o.o.
lobo-dms
singleton-solutions
Pogledajte sve članice