Počeo da radi Srpsko-švedski poslovni savet u Beogradu

15.05.2015

U Beogradu je u četvrtak 14. maja svečano otvoren Srpsko-švedski poslovni savet, uz poruku zvaničnika dve države da su nove tehnologije, poljoprivreda, tekstilna i metalska industrija oblasti gde je moguće unaprediti već odličnu saradnju.

U Srbiji je registrovano više od 70 firmi sa švedskim kapitalom, koje uspešno posluju, a najavljeno je i skoro otvaranje IKEA- e na koju se dugo čeka.

Ambasador Kraljevine Švedske u Beogradu Krister Asp izjavio je da je ovo veoma važan događaj u ukupnim odnosima Srbije i Švedske, a naročito u biznis relacijama.

- Srbija i Švedska imaju odlične odnose, ali ne treba samo sedeti skrštenih ruku, već učiniti sve kako bi išli napred i dalje ih poboljšali - kazao je Asp u Privrednoj komori Srbije gde je Srpsko- švedski poslovni savet održan uz prisustvo predstavnika oko 80 kompanija iz dve zemlje.

On je podsetio da veliki broj švedskih kompanija već godinama unazad posluje u Srbiji, i dodao da se poslednjih nekoliko godina beleži povećan interes švedskih kompanija iz oblasti informacionih tehnologija.

- Ovo je svakako oblast gde se može proširiti saradnja - naveo je Asp, dodajući da je IT sektor veoma važan u Švedskoj i predstavlja kičmu ekonomskog razvoja.

Asp je naglasio da je formiranje Srpsko-švedskog poslovnog saveta veoma važno za dalje učvršćenje odnosa dve zemlje, istakavši da će Švedska Srbiji pružiti punu podršku do ulaska u EU, a i nakon toga.

Predsednik PKS Marko Čadež naglasio je da su kontakti na svim nivoima intenzivirani, a privredni aspekt je uvek u prvom planu.

- Za Srbiju je to veoma bitno zbog skromnog obima spoljnotrgovinske razmene Srbije sa Švedskom uz stalni deficit na našoj strani, zbog potrebe ovdašnje privrede za stranim investicijama i tehnološkog osavremenjavanja domaće proizvodnje - istakao je Čadež.

On je naveo da na tržištu Švedske postoji tradicionalna tražnja za prehrambenim i tekstilnim proizvodima, što je velika šansa za našu industriju. On je kao primer naveo da je svaka druga ili treća malina u Švedskoj upravo iz Srbije.

Čadež je dodao i da su perspektivne oblasti za saradnju i energetika, metalska industrija, proizvodnja plastike i grejnih kotlova na biomasu.

Čelnik PKS je najavio da PKS u saradnji sa švedskom asocijacijom Camber Trade Sweeden planira posetu delegacije srpskih privrednika Švedskoj polovinom septembra ove godine.

Načelnik u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Zoran Malić kazao je da je među zemljama nordijskog regiona, Švedska daleko najznačajniji trgovinski partner Srbije.

- Ukupna robna razmena prošle godine iznosila je 220 mil EUR, i veća je za 20% nego u 2013, što je veoma ohrabrujuće, ali još uvek ispod rekordnog nivoa razmene koje smo imali 2007 - naveo je Malić.

On je dodao da je pokrivenost uvoza izvozom ispod 30%, što je manje nego u prethodne tri godine i konstantno među najnižim u okviru EU.

Malić je rekao da je u prva tri meseca ove godine razmena između Srbije i Švedske 53,4 mil EUR, što je povećanje od osam odsto u odnosu na isti lanjski period, od čega je srpski izvoz 15 mil EUR i veći je za 33%.

- Ukoliko bi se nastavio ovakav trend do kraja godine, mogli bi ostvariti ukupan obim robne razmene između 250 i 270 mil EUR - istakao je Malić, napomenuvši da je ta zemlja na 17. mestu u EU po obimu naše robne razmene sa njom.

On je precizirao da je Srbija u 2014. godini u Švedsku najviše izvozila maline, delove aparata, gume za putničke automobile, a kupovali smo hartiju, karton, drumske tegljače, mašine za kutije...

Malić smatra da je robnu razmenu, posebno naš izvoz, moguće unaprediti kvalitetnom ponudom, ozbiljnim marketinškim radom i povezivanjem sa velikim trgovačkim lancima.

Srpsko-švedski poslovni savet osnovan je u martu 2014. godine uz podršku Ambasade Srbije u Švedskoj, sa ciljem da se osnaže i razviju investicije i trgovina između dve zemlje.

Izvor: E-kapija

Članice
IKT Klastera

Quantox Technology
4it d.o.o.
lobo-dms
singleton-solutions
Pogledajte sve članice