Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"

05.11.2018

U petak 2. novembra veliki broj mladih je učetvovalo na veoma uspešnom informativnom događaju, koje je Klaster organizovao pod pokrivetljstvom Nemačke agencije za međunarodnu saradnju - GIZ

U petak 2.11. u Hotelu Kragujevac uspešno je organizovan događaj, u svrhe podizanja informisanosti o programerskom zanimanju, pod nazivom "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse". Događaj je organizovao IKT klaster Centralne Srbije u okviru projekta "IKT sertifikacija 2018", finansiranog od strane Nemačke agencije za međunarodnu saradnju - GIZ.

Događaju je prisustvovao veliki broj mladih, pre svega studenata, koji su želeli da saznaju više o tome zašto su programerska zanimanja toliko deficitarna, zašto kompanije ne mogu da nađu dovoljno programerskog kadra a sa druge strane objašnjeno je zašto programeri imaju tako velike plate i benefite u IT kompanijama.

Događaj je otvorio direktor Poslovnog udruženja "IKT klaster Centralne Srbije", Kragujevac, Branimir Dženopoljac, koji je održao uvodno predavanje u kome je predstavio samu asocijaciju, Klaster akademiju kao koncept neformalnog obrazovanja namenjen produkciji dodatnog IT kadra i istraživanje koje je prošle godine sproveo Startit vezano za programere. Na kraju je podelio veliki broj saveta za mlade koji žele da postanu programeri ili koji će tek da se zaposle u IT industriji nakon fakulteta.

Posle uvodnog usledila su i ostala predavanja: Stefan Kostić, Senior Software Developer u kompaniji 4 IT iz Kragujevca, podelio je sa prisutnima veoma korisno iskustvo svojih početaka kao programera koji datiraju još iz perioda kada je imao 8-9 godina i kada ga je otac, koji je takođe bio programer u to vreme, uveo u svet programiranja. Nakon toga je izneo sve ključne elemente jedne uspešne programerske karijere koju on već godinama gradi.

Sledeće predavanje održale su Stefan Ćebić (Senior Web Developer) i Željko Glišov (Senior Software Developer) iz kompanije Croonus Technologies iz Čačka. Stefan i Željko su kao veoma mladi krenuli sa programiranjem i nakon što su prošli sve faze karijere jednog IT stručnjaka, odlučili su da osnuju sopstvenu kompaniju. Na veoma interesantan način predstavili su šta to znači biti programer i koji putevi stoje pred nekim ko planira da se bavi ovim pozivom.

Potom je usledilo predavanje Nenada Stevanovića, Senior BackEnd Developera iz kompanije Quantox Technology, koji je prošao kroz istoriju programskih jezika, koje je on morao da prođe kroz svoju dugu developersku karijeru. Istakao je koliko je zahtevno biti programer i da je neophodno stalno učenje i prilagođavanje uvek novim tehnologijama ili verzijama postojećih, pogotovo u outsourcing kompanijama koje kontinuirano moraju da izlaze pred kompleksne zahteve klijenata.

Nakon kafe pauze Veljko Dimović, Project Manager kompanije MERA je hteo prisutnima da ukaže na sve ono što bi on voleo da mu je neko rekao kada je on počinjao sa programiranjem. Podelio je svoje desetogodišnje iskustvo koje je, pored rada u raznim kompanijama, obuhvatilo i rad u okviru nekoliko IT startapova, gde je dobio vredno znanje koje je kasnije uspešno primenio u kompaniji MERA. Objasnio je kako je u outsourcing kompaniji moguće primeniti startap znanja kako bi se efikasnije izašlo u susret klijantima li i dobila veća autonomija u odlučivanju na projektima. Na kraju je istakao da ga je ovakvo poznavanje domena i šire slike biznisa klijenta za koga su radili, dovelo do Project Manager pozicije i napredovanja u karijeri.

Poslednja tačka agende bio je panel na temu IKT sertifikacije u okviru Klaster akademije Klastera, u kome su učestvovali: Danijel Petrović (Qantox Technology), Željko Glišov i Stefan Ćebić (Croonus Technologies) i Đorđe Đokić (BeeWeb, LimesSoft) uz moderaciju koleginice Marije Stojadinović iz Razvojnog biznis centra Kragujevac. Teme panela bile su predostojeće lansiranje koncepta IKT sertifikacije, i koja su to tri zajednička zanimanja za koje treba izraditi proces sertifikacije, odnosno, oformiti komisiju, izraditi sam mehanizam i testove koji će se koristiti prilikom buduće sertifikacije gotovih programera i potencijalno ih privući ka kompanijama članicama Klastera.

Ceo događaj je zatvoren sa dodelom sertifikata uspešnim polaznicima poslednje dve grupe polaznika početnog kursa u web programiranju - HTML5 / CSS3, kroz koji je do sada obučeno 16 grupa sa preko 150 polaznika u protekle tri godine.

 

Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"Uspešno organizovan događaj: "JA, PROGRAMER - Izazovi i šanse"

Članice
IKT Klastera

Quantox Technology
4it d.o.o.
lobo-dms
singleton-solutions
Pogledajte sve članice