Poseta Ambasadora Nemačke IKT klasteru Centralne Srbije

13.12.2018

U petak 7. decembra u poseti nam je bio Ambasador Nemačke u Beogradu, NJ.E. gospodin Tomas Šib

Uspešno realizovan projekat "IKT klaster akademija Kragujevac 2017", i generalno predstavljanje rada Klastera, bile su teme posete Ambasadora Nemačke u Beogradu, NJ.E. gospodina Tomasa Šiba. Ambasador je želeo da upozna jednog od dugogodišnjih partnera GIZ Private Sector Development projekta, sa kojim je zabaležena uspešna saradnja do sada. Ovom prilikom direktor Klastera, Branimir Dženopoljac je iskoristio priliku da Ambasadoru predstavi IKT klaster Centralne Srbije i njegovo delovanje koje je usmereno na promociju i razvoj IKT sektora Centralne Srbije ali i Srbije uopšte. Predstavljen je Klaster i njegovo delovanje na lokalnom, regionalnom, nacionalnom ali i internacionalnom nivou sve u cilju podizanja vidljivosti asocijacije i njenih članica na globalnom nivou.

Pored potpisanog memoranduma saradnje koji IKT klaster ima sa IT klasterima iz Beograda, Novog Sada i Niša, sa kojima ima intenzivnu i blisku saradnju, predstavljena je i Asocijacija srpskih klastera Srbije kao i članstvo u NALED-u, ali i međunarodnim mrežama European Digital SME Alliance i Balkan, Black Sea and Baltic ICT Clusters Network - 3B ICT Network.

U daljem predstavljanju objašnjena je geneza bavljenja konceptom Klaster akademije, i akcije koje su po ovom osnovu sprovedene kroz projekte neformalnog IT obrazovanja ali i kroz komercijalne IT kurseve klastera, kroz koje je ukupno, obučeno preko 300 kandidata za protekle 3 godine.

Nakon uvoda, predstavljeni su svi detalji vezani za uspešno realizovan projekat "IKT klaster akademija Kragujevac 2017". Objašnjen je koncept 5 meseci intenzivnih obuka i 3 meseca praksi u IT kompanijama. Objašnjen je značaj ovakvih projekata jer je samo kroz ovaj program, koji je pohađalo 20 kandidata, od kojih je 15 pohađalo praksu u kompanijama, 10 kandidata je zaposleno a jednom kandidatu je ponuđena prilika za zaposlenje ali je kandidat istu odbio iz ličnih razloga. Veliki procenat zaposlenja je rezultat precizno izrađenog kurikuluma prilagođenog zahtevnim potrebama kompanija.

Nakon predstavljanja direktora Klastera, Ambasadoru se predstavila i kompanija Emisia Consulting, koja je bila i zvaničan partner na projektu, koja je dala i predavače za JAVA trening ali i kao kompanija koja je najveći broj kandidata zaposlila (4 JAVA kandidata, 1 JavaScript kandidata a jednom JAVA kandidatu je i ponudila zaposlenje). Predstavnik kompanije Filip Mišković je naveo značaj ovog projekta i potvrdio da sada kompanija zapošljava oko 250 ljudi a da su potrebe takve da im je potrebno još toliko, jer posla ima dosta.

Pored predstavnika Klastera i kompanije Emisia Consulting, sastanku su prisustvovali i predstavnici GIZ Private Sector Development projekta, gospoda Tomislav Knežević i Juergen Kappenmann i predstavnici Biznis inovacionog centra gospoda Marko Vujnović i Vojislav Veljković.

Za kraj Ambasadoru je ukratko predstavljen i aktuelni projekat IKT sertifikacije i IKT konferencije 2018-2019, gde će se dalje raditi na dve aktuelne teme: nastavku aktivnosti Klaster akademije, ogledanih kroz naredni korak IKT sertifikacije i IT konferencije koja je planirana za april 2019. godine, gde će se dalje prodbljivati teme digitalne transformacije.

Poseta Ambasadora Nemačke IKT klasteru Centralne SrbijePoseta Ambasadora Nemačke IKT klasteru Centralne SrbijePoseta Ambasadora Nemačke IKT klasteru Centralne SrbijePoseta Ambasadora Nemačke IKT klasteru Centralne SrbijePoseta Ambasadora Nemačke IKT klasteru Centralne SrbijePoseta Ambasadora Nemačke IKT klasteru Centralne SrbijePoseta Ambasadora Nemačke IKT klasteru Centralne SrbijePoseta Ambasadora Nemačke IKT klasteru Centralne SrbijePoseta Ambasadora Nemačke IKT klasteru Centralne SrbijePoseta Ambasadora Nemačke IKT klasteru Centralne SrbijePoseta Ambasadora Nemačke IKT klasteru Centralne SrbijePoseta Ambasadora Nemačke IKT klasteru Centralne Srbije

Članice
IKT Klastera

Quantox Technology
4it d.o.o.
lobo-dms
singleton-solutions
Pogledajte sve članice